Esquel Innovation and Incubation Village

Studio RYTE
China

This is a sustainable adaptive reuse project that transforms a 30,000-square-metre abandoned factory into an agriculture and textile related incubator and coworking space. The design philosophy focuses on blending the region’s culture, history, and lifestyle into the incubator’s framework. Key design principles include locality, organic growth, and a people-oriented approach.

The factory undergoes a minimal alteration to create an inspiring environment for incubating agriculture and textile related startups. The exterior wall is remodelled using rammed earth to establish a connection with tradition. A central public corridor connecting multiple commune areas acts as a physical and symbolic link, promoting collaboration and community, while movable partitions enhance flexibility for diverse startups and tenants.

The furniture and interior design employ a unique and versatile knockdown system that anticipate future disassembly and reconfiguration. Inspired by the growth and flexibility of Xinjiang’s productive lands, the furniture system incorporates point, line, plane, and space elements, enabling various configurations to suit different needs. It prioritises structural stability, aesthetic appeal, and sustainability by utilising materials such as solid wood, recyclable aluminium, and wood-plastic composites.

In summary, the project combines traditional and innovative design elements to create a sustainable and culturally rich environment that supports collaboration, community and growth.

 

Furniture: Ziinlife – proprietary furniture, Studio RYTE – custom-designed furniture. Lighting: Leaves – LED supplier. Finishes: Tradewinds – recycled wood panels, aluminum structure. Fittings & Fixtures: Brockhouse – Movable partitions and 60% recycled acoustic PET panels.

 

Photography: Dennis Cheung